Whisky to napój alkoholowy, który wytwarza się podczas destylacji zacieru zbożowego, wody i drożdży. Obecnie whisky produkowana jest w różnych miejscach na świecie. Ze względu na pochodzenie whisky dzielimy na:

– pochodzące ze Szkocji szeroko znane jako „Scotch” – produkowane na terenie Szkocji, w 100% ze słodowanego jęczmienia (single malt), dojrzewające w używanych dębowych beczkach przez okres trzech lat, przez co jest delikatniejsza w smaku i zapachu.

– amerykańskie – tworzone tylko w Stanach Zjednoczonych z kukurydzy, pszenicy i jęczmienia. Alkohol dojrzewa w świeżych, beczkach dębowych przez co najmniej dwa lata. Alkohol ten dzieli się na Burbon i Tennessee Whiskey.

– pochodzące z Irlandii – produkowane wyłącznie w Irlandii z jęczmienia i jego słodu, leżakujące przez co najmniej trzy lata. W tym kraju whiskey podlega trzykrotnej destylacji dzięki czemu jest bardziej wyrazista w swoim smaku i aromacie.

Na popularności zyskują stają się whisky single malt zwane słodowymi. Te powstają w jednej destylarnii ze słodu jęczmiennego, wody pochodzącej z lokalnego źródła, oraz mieszanki drożdży. Whisky ta ma wyrazisty aromat kompleksowy aromat oraz złożony smak. Każdy z producentów ma swój unikatowy sposób wytwarzania whisky single malt. Sprawia to, że każda z marek jest niepowtarzalny i ma swoich zagorzałych fanów.

Kategoria alkoholu typu whisky cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju, a coraz to nowe grupy odbiorców sięgają po ten produkt. Ludzie degustują ten alkohol w formie czystej na wielu zabawach. Z każdym kolejnym rokiem powstaje dużo blogowych publikacji na blogach takich jak: http://jakpicwhisky.pl, tłumaczących to jak ją pić. To dobrze, popularyzacja tej grupy alkoholi buduje coraz większą świadomość marek na szeroko rozumianym rynku. Coraz chętniej czytamy o produkcji burbonu, jak ją pić oraz z czym się ją pije.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here